kmitající ocas / vrtulka

V případě, že si s něčím nevíte rady ohledně systému Spirit, je zde to pravé místo na váš dotaz.
ZeXx86
Site Admin

Ano, pokud to jde, tak vzdy nastavit co nejvyssi hodnotu. Tak aby nic nekmitalo napr. pri rychlem pridani kolektivu.
Spirit System developer
vasylp

super diki zkusím to
Spirit-ano / JETI DS-14 / Goblin 770 / Goblin RAW / Phoenix /
match-bu

Na podzim jsem nainstaloval Spirit měl jsem pořád problém s kmitáním ocasu, ten se mi bohužel úplně nepodařilo odstranit, ale dalo se s tím létat.

Nyní jsem se začínal rozlétávat nesymetrickými listy a kvůli tomu jsem snížil otáčky na 1500až1800 kmitání ocasu se zvětšilo na neúnosnou hodnotu cca 25cm
Chtěl jsem přijít čím to že mi vrtulník takto kmitá, když před Spiritem nikdy nekmital.
Měl jsem podezření na vydřenou dráhu potenciometru ve vrtulkové servu, ale když jsem odpojil táhlo vrtulky vrtulník stále kmital.
Při autorotaci přestal kmitat proto jsem si myslel že je problém v regulátoru s nastavením governoru, někdy jsem zaznamenal i na zemi kolísání otáček již si nevybavuji kolik jsem naměřil pulzy.
Myslel jsem že použitím externího čidla Hobiwing a governoru od spiritu, problém vyřeším Bohužel se objevil navíc problém s rušením od čidla, nepomohl ani filtr ve Spiritovi ani 9závitů a ferit.
Dále jsem objevil při diagnostice že spirit hlásil zvýšené vibrace v osách Y a Z.
V zoufalství jsem ještě zaškrtl v expertním nastavení zpracování rozšířeného signálu, nastavil držení stopy na 170, namazal ložiska i řemen, napnul víc řemen náhonu vrtulky a povolil víc listy. Nejvíc podle mně pomohlo snížit vibrace povolení listů a to jsem je měl volné jen tak aby se svojí vahou při přenášení nepootočili a nepoškodili o držák listu.
Létat Spiritem s benzínovím motorem si nedokážu představit tam jsou vibrace mnohen vyšší.
Takto se mi podařilo kmitání ocasu podařilo včera snížit cca 4až5cm již se s tím mohl nouzově polétat.
Dnes jsem šel si po zimě trochu užít, ale v průběhu letu se vrtulník naklonil do předu a ztočil se doprava nereagoval na kniply měl jsem jen čas na zkusil záchranu nebo vypnout motor záchrana by to vybrala, ale taky bohužel nereagovala tak jsem s vrtulníkem praštil do země i se zapnutým motrem.
Takovou ránu jsem ještě neměl zatím počítám cenu náhradních dílů a jsem již nad cenou nového vrtulníku a ještě nemám zkontrolovaný motor. Doufal sem že si na tomto stroji otestuji Spirita a baterie a na příští sezonu pořídím nový větší.
Teď jsem v p....i a nemůžu si otestovat nastavení spirita, akumulátory. T-Rex 500X je pro mne nepoužitelný nenarvu do něj baterie, a do T-Rexe 550 se mi nechce jít bez 1000%vyladěného Spirita bez toho aniž bych měl každou funkci ověřenou, odzkoušenou a vyladěnou dle mích potřeb a bez vyzkoušené nové baterie A123.
Létám jen A123 Lipolky měli 10x menší životnost a tuto sezonu jsem chtěl na T-Rex 500 testovat životnost baterie A123 s automatickým balancováním v průběhu letu serioparalelně zapojených článků.
Teprve pak jsem chtěl přes zimu stavět noví vrtulník a mezitím létat s 500. Jenže vražte peníze do něčeho co není spolehlivé a při prvním letu se vám to rozbije, nebo spotřebujte 2/3 peněz z nového stroje na opravu starého.

Teď je každá rada dobrá. Prosím o radu

Honza
Attachments
Y křidékla zvýšené vybrace.png
spirit-log-2017-03-04-134243 s FERITEM.pdf
(80.62 KiB) Downloaded 117 times
spirit-log-2017-03-04-134213.pdf
(69.66 KiB) Downloaded 115 times
Last edited by match-bu on Sun 05. Mar 2017 19:42:20, edited 1 time in total.
match-bu

další měření telemetrie v průběhu tohoto letu
Attachments
Výpadek signálu na přijímači NEBIL VIZ TATO TELEMETRIE ANI VASÍLAČKA MI HO NEHLÁSILA ANI NEVYBROVALA.jpg
Napětí na spiritovi je otestované BEC testem a telemetrie nenaměřila v průběhu letu pokles pod 5,3V.jpg
ZeXx86
Site Admin

V tom případě to vypadá na to čidlo - skvělé, že máte záznamy. To mnohé zjednoduší.
Jinak doporučuji psát v jednom vláknu pro přehlednost.

http://spirit-system.com/phpBB3/viewtop ... 1&start=30
Spirit System developer
haas

Ahoj, posledních pár dní zkouším vyset z novou T 550L a mám podobný problém jako kolega na začátku.
Ocas mi plave pomalu doleva a doprava a není to úplně pravidelný pohyb.Výchylka je asi do 10cm někdy třeba jen 3 doleva 3 doprava.
V TX mám zisk nyní 20 bez násobení ve spiritovi.Měl jsem zpoždění vrtulky 12 dynamiku 6 a piruety 160 nyní jsem zkoušel jít na zpoždění 4 dynamiku 3 a piruety 170 ale pořád to kmitá pomalu a nepravidelně mechanika bez táhla chodí pěkně, páka je od středu serva cca 10mm dle manuálu.V neutrálu serva je stříh vrtuky nenulový(nastaveno dle manuálu.Servo je setové BL855H frekvence je 333hz Serva jsou HV ale je napájím je 6V(mě napadlo že by to servo třeba nízkým napětím nemělo sílu a vrtulka by ho chvílema potahovala a servo by ji nachvilku potáhlo zpět a tak dokola).Otáčky jsem hl. rotoru jsem měl 2000 i 2150 výsledek je stejný.

Už dříve jsem zde řešil vibrace, které se podařilo snížit novým motorem a doufal jsem že to byl poslední problém.Spirit po letu nehlásí žádné abnormální vibrace.
Můžete mi prosím poradit.
ZeXx86
Site Admin

Ahoj,

ohledně nastavení serva se doporučuji řídit touto tabulkou:
http://manual.spirit-system.com/index.p ... vo_list/cs

Pro zmíněné servo bych nastavil Zpoždění vrtulky na 0.
Dynamika na toto vliv nemá, takže se může nastavit jakkoli.

Je jednotka pevně připevněná (např. dodanou páskou)? Nesmí tam být žádný gel nebo něco, na čem by se mohla jednotka chvět.

Ještě se chci zeptat, jaký se používá Governor? Jestli tam není příliš velký zisk.
Heli je opravdu nová (z krabice) nebo to tak psal ten, kdo ji prodával?
Spirit System developer
haas

Ahoj heli je nová žádná součást není opotřebovaná vše origo baleno po šroubkách a zataveno v sáčku.Až na motor který sem koupil nový a ten původní mi kamarád osobně zavezl na TAIWAN do ALIGN FACTORY omlátit jim to ohlavu :-) uvidím jak dopadne.

Mám regl HOBIWING PLATINUM V3 100A.Režim governor store pwm 8khz timing 12.Pro tento motor by mělo být pwm asi 12khz ale regl umí jen 8 nebo 16,24 atd.

Spirit je přilepen přímo dodanou páskou( kde ji koupím? už nemám další náhradní)
Na nastavení serva se podívám.
Podotýkám že je to HV verze serv tedy 8.4 max a já to živým 6 V nemůže to servo být i tímto zpomalené a slabé?

Dočetl jsem se o několika případech na anglických forech kde HV serva při velkém napětí odešly tak se bojím to zvýšit.Ale asi to byly nějaké startší serie nevím.

Bohužel nevím kdy to vyzkouším neboť jsem dostal zánět šlach a mám ruku v dlaze takže nemůžu pilotovat :-(
Habásek

Naprosto bezpečně tyhle serva zvládají 7,4V, nastav to tak. Pak problémy nejsou s žádným HV servem.
Spirit System (Spirit W1, RS & GTR & all the others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
Dn_Spirit

haas wrote:
Spirit je přilepen přímo dodanou páskou( kde ji koupím? už nemám další náhradní)
Ahoj, náhradní pásku je možné objednat v našem obchodě: http://store.spirit-system.com/cs/13-oboustranne-pasky
Post Reply