naklonění při aktivaci stabi režimu a záchrany

V případě, že si s něčím nevíte rady ohledně systému Spirit, je zde to pravé místo na váš dotaz.
Joch

ahojte,

Protože stále řeším naklonění záchrany zaměřil jsem se na její chování při dnešním záletu Snipera. Všiml jsem si tohoto (pokud to patří k normálnímu chování záchrany Spirita a já si toho všiml až teď, tak se omlouvám, ale třeba to někomu pomůže):

1. s časem letu se náklon zvětšuje - to asi vědí všichni, ani pro mne to není novinka, ale
2. náklon se zafixuje do nějakého "světového" směru (neboli azimutu) a ten si stále pamatuje - např stále "utíká" na sever, ať je pozice vrtulníku jakákoli - takže když je čumák na sever, kloní dopředu, když je na sever ocas, kloní dozadu, když je k severu bokem, klopí na sever tímto bokem. Zkrátka si pamatuje odchylku jako gyro a při aktivaci záchrany mi ji naklopí do tohoto směru)
3. když jsem přistál a nechal zapnutou záchranu, její naklonění (odchylka) se během cca 5 sekund "opravilo" do horizontu (tak jak má být).

Firmware mám 1.2.1, vibrace měřené "na stole" ve všech osách max 35.

takže tak

Joch
ZeXx86
Site Admin

Ahoj,

doporučuji prověřit, zda je správně nastavena optimalizace piruet. To je první příčina, která přesně toto může způsobit.
K žádnému náklonu by během letu vůbec dojít nemělo.
Kdy tento problém nastal?
Spirit System developer
Joch

Ahoj,

během letu (žádné 3D, jen osmy, souvraty ..) a postupně se to zhoršovalo. Až zase půjdu, vezmu s sebou PC a schválně zkusím po jednom letu přehodit optimalizaci piruet, jak se to bude chovat (protože si myslím, že ji mám nastavenu dobře).
Pak dám vědět.
Joch

tak jsem dnes ověřil správnost nastavení parametru optimalizace piruet takovým způsobem, že mohu 100% říci, že jsem jej měl nastaven správně. Nejprve jsem vzlétl a udělal pár piruet na místě, pak za letu a průběžně jsem zkoušel, jak se bude chovat záchrana - začala uhýbat s naprosto stejnými příznaky, jak jsem popsal výše - pamatovala si světovou stranu a postupně se výchylka zvětšovala. Přistál jsem, přepnul optimalizaci piruet a šel nahoru. Už první přepnutí do záchrany mělo podstatně větší chybu v horizontu než při předchozím letu. Udělal jsem piruety a zkusil záchranu v domnění, že to bude zase někam do strany. Ale ouha - záchrana mě dostala do takové pozice, že než jsem ji vypnul, byl jsem v brázdě :(. Moje blbost - nejlepší zkušenost. Škody únosné - přistál jsem jako letado - urval podvozek a ohnul domek vrtulky. Nicméně - pokud má někdo špatně nastaven tento parametr, dovoluji si tvrdit, že se nedá mluvit o "naklonění záchrany" tak jak ji řeším já, ale o "přepnutí do záhuby".
Takže tolik k té mé nešťastné záchraně a nevím, co dál řešit, protože si myslím, že heli byla před orbou v dobrém stavu bez velkých vibrací (přikládám graf, kdy celková hodnota vibrací byla kolem 30). Nebo jsou dle Vás stále vysoké?
Kdyby měl někdo nápad, co dál, prosím o popis, co - kde - jak ... Jakmile budu mít heli v letuschopném stavu, budu dál zkoušet (ale víc lítat :))
Mějte se
Joch
Attachments
sniperY1620_Edge_Fusuno.png
sniperY1900_Edge_Fusuno.png
ZeXx86
Site Admin

Ahoj,

tak to me mrzi.
Jeste se zeptam, jestli neni nahodou jednotka pripevnena na miste, ktere je "ohebne" a jednotka se tak muze viklat?

V mezidobi, co je Spirit v servisu bychom mohli zkontrolovat jednotku, zda je v poradku. Napr. u vetsich padu se muze stat, ze senzor pak uz neni v kondici, co byval.
Pokud by neco nebylo v poradku, tak problem napravime.
Spirit System developer
emjirka

Já jsem se dostal do stavu, že na T-Rex 500 Pro nemám odvahu záchranu ani zkusit, protože po poslední zkoušce jsem měl co dělat záchranu "zachránit", na T-Rex 600 nitro funguje naprosto bez nejmenších problémů. Nerozumím tomu, ale už jsem pokusy vzdal, prostě jsem se smířil s tím, že na 500 záchranu nemám ;)
ZeXx86
Site Admin

emjirka: Tak to je urcite spatne, urcite to pujde vyresit.
Nejdrive doporucuji zkontrolovat Optimalizaci piruet.
Pokud nefunguje jedna vec spravne, muze hure fungovat i dalsi. Jsem tu proto, abych pomohl.
Spirit System developer
emjirka

Já vím, optimalizaci piruet... to už jsem kontroloval tolikrát a je to v pořádku.
ZeXx86
Site Admin

Můžeme bez problému jednotku otestovat. Určitě bych to takto nenechával.
Spirit System developer
Habásek

ZeXx86 wrote:Můžeme bez problému jednotku otestovat. Určitě bych to takto nenechával.
Jednotku už má ode mne vyměněnou ... najdeš to v konverzaci z dřívějška.
Hledal bych v nastavení a nebo mechanický problém na heli. Vibrace za letu ...
Spirit System (Spirit W1, RS & GTR & all the others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
Post Reply