Aby se heli nepohla behem roztaceni, je treba aby bylo smykatko cca uprostred.
Pokud je uhel az tak velky, tak je zrejme velmi, velmi nizko zisk vrtulky. I kdyz je smykatko mimo stred, tak by ten uhel nemel byt vetsi nez 30°.
Protos 500 rozkmitání v ose křidélek při ubrání kolektivu
Spirit System developer
-
sampoalphascan
Nastavení jsem neměnil, v jednotce je nastaveno to co je v souborech o pár příspěvků výše. Střih vrtulky 3°, to jest 1,5° na list proti směru kroutícího momentu rotoru. Regl MSH 80A střední rozběh, 2670 RPM. Zisk vrtulky mi monitor v programu ukazoval 65. Přišlo mi to jako dost vysoká hodnota. Může to být málo?
Ano, může to být málo. Zisk vždy přidat na nejvyšší možnou hodnotu, dokud se neprojeví známka přegyrování - kmitání. Pokud je zisk nízký, vrtulka nebude ani dobře držet.
Je rozběh motoru plynulý? Není tam nějaké cuknutí?
Je rozběh motoru plynulý? Není tam nějaké cuknutí?
Spirit System developer
-
sampoalphascan
Super, přidal jsem na 70 a je to výrazně lepší, cca do 30°. Bohužel tady duní jak prase, tož přesouvám ladění zisku na neurčito. Zajímavé co všechno ovlivní změna listů 
-
sampoalphascan
Tak jsem to ještě vyzkoušel na asfaltu až do 100% gyra i když od 95 výš už to bylo evidentně přegyrované. Dělá to pořád, na asfaltu třeba i o jednu celou otočku 360°.
To vypadá opravdu divně.
V žádném případě, by k tomuto dojít nemělo, pokud se nehýbe s kniply.
Bohužel to vidím na nějaký závažnější problém.
Co ukazuje analýza vibrací na ose Z s vrtulkovými listy, pokud se roztočí do letových otáček?
V žádném případě, by k tomuto dojít nemělo, pokud se nehýbe s kniply.
Bohužel to vidím na nějaký závažnější problém.
Co ukazuje analýza vibrací na ose Z s vrtulkovými listy, pokud se roztočí do letových otáček?
Spirit System developer
-
sampoalphascan
Ta špička vlevo chodí v takových vteřinových intervalech, jinak je to konstantní. Při rozběhu jsem se zaměřil i na to zda se heli necukne, ale najíždí to pozvolna, žádné drcnutí jsem nezaznamenal ani já ani v grafu se nic neobjevilo.
Bohužel zaslané grafy nevypadají dobře. Žádná špička by správně neměla překročit 50% (polovinu grafu).
Kromě těch špiček je tam ale hlavně problém s vibracemi, které způsobují rezonance. Ty jsou ze všech nejhorší.
To jsou vibrace, které jsou po celém spektru. I když jsou nízké, přenáší se po celém modelu a dokážou bez problému rozšroubovat i zajištěné šroubky.
U protose je tento problém způsoben nejčastěji v domku vrtulky. Od určitých otáček to chytne rezonance a jen se zhoršují.
Hřídelka vrtulky přitom může kmitat i v rozsahu mm, až se "rozmazává". To je stav, kterému se musí zabránit. Vyšší otáčky to budou jen zhoršovat.
Může to zablokovat i celou mechaniku vrtulky a způsobit další závady.
Je třeba prověřit zda jsou v domku v pořádku ložiska, není na hřídeli žádná vůle a že domek drží opravdu dobře. Má na to vliv i napnutí řemenu. Raději nenapínat příliš.
Když se odmontují vrtulkové listy, může se to výrazně zlepšit.
Kromě těch špiček je tam ale hlavně problém s vibracemi, které způsobují rezonance. Ty jsou ze všech nejhorší.
To jsou vibrace, které jsou po celém spektru. I když jsou nízké, přenáší se po celém modelu a dokážou bez problému rozšroubovat i zajištěné šroubky.
U protose je tento problém způsoben nejčastěji v domku vrtulky. Od určitých otáček to chytne rezonance a jen se zhoršují.
Hřídelka vrtulky přitom může kmitat i v rozsahu mm, až se "rozmazává". To je stav, kterému se musí zabránit. Vyšší otáčky to budou jen zhoršovat.
Může to zablokovat i celou mechaniku vrtulky a způsobit další závady.
Je třeba prověřit zda jsou v domku v pořádku ložiska, není na hřídeli žádná vůle a že domek drží opravdu dobře. Má na to vliv i napnutí řemenu. Raději nenapínat příliš.
Když se odmontují vrtulkové listy, může se to výrazně zlepšit.
Spirit System developer
-
sampoalphascan
Domek jsem měnil před cca 30 lety, včetně hřídele a ložisek, řemen mám spíše volný něž napnutý. Dnes jsem ještě vyměnil hřídel v motoru, je možné že to bylo tím. A pokud ne, budu to postupně rozebírat až najdu problém.
OK, také se může zkusit test - roztočit heli s vrtulkovými listy do letových otáček (bez hlavních) a sledovat smykátko vrtulky. Nemělo by se nikam hnout, pokud je vrtulka ve středu.
Spirit System developer