Zdravím, tak při záletu -Heli Blade 550X - nezafungoval RTH jak jsem očekával. Heli se po aktivaci okamžitě vyrovnala, ale zůstala viset v místě aktivace funkce asi 50 m od místa startu a nejevila snahu se kamkoli stěhovat. Používám doporučený mód "Zapnuto (4) , návratovou výšku mám v programu nastavenou na 25m.
Když jsem uvažoval, co jsem udělal špatně, dodatečně uvědomil jsem si , že jsem zapomněl před vzletem zkontrolovat, jestli se už načetly satelity, tedy jestli svítí modrá dioda. Také kalibraci kompasu jsem zatím nedělal, spolehl jsem se na kalibraci Geolinku z výroby a na to, že doma při kontrole kalibrace pomocí kompasu a nasměrování heli na sever program Geolink ukázal 90 + 1°.
Druhá část dotazu se týká absence Záznamu letu. Mám ho v programu na kartě Modul zaškrtnutý-tedy povolený, ale žádný let nebyl v jednotce zaznamenaný. Honza
Geolink dotaz k RTH a k záznamu letu
podle popisu bych jako první podezíral právě to, že před vzletem nebyl ověřený GPS fix. Pokud Geolink neměl při startu načtené satelity a potvrzenou GPS pozici, RTH nemuselo mít k dispozici všechny potřebné údaje pro správný návrat. To, že se heli po aktivaci okamžitě srovnala a zůstala viset na místě, může odpovídat tomu, že samotná stabilizace fungovala, ale podmínky pro navigační část RTH nebyly splněné.Honza wrote: Sun 23. Aug 2026 13:21:59 Zdravím, tak při záletu -Heli Blade 550X - nezafungoval RTH jak jsem očekával. Heli se po aktivaci okamžitě vyrovnala, ale zůstala viset v místě aktivace funkce asi 50 m od místa startu a nejevila snahu se kamkoli stěhovat. Používám doporučený mód "Zapnuto (4) , návratovou výšku mám v programu nastavenou na 25m.
Když jsem uvažoval, co jsem udělal špatně, dodatečně uvědomil jsem si , že jsem zapomněl před vzletem zkontrolovat, jestli se už načetly satelity, tedy jestli svítí modrá dioda. Také kalibraci kompasu jsem zatím nedělal, spolehl jsem se na kalibraci Geolinku z výroby a na to, že doma při kontrole kalibrace pomocí kompasu a nasměrování heli na sever program Geolink ukázal 90 + 1°.
Druhá část dotazu se týká absence Záznamu letu. Mám ho v programu na kartě Modul zaškrtnutý-tedy povolený, ale žádný let nebyl v jednotce zaznamenaný. Honza
assignment help
Děkuji za Váš názor,
bude to nejspíš tím, že jsem moc pospíchal a nenačetl satelity. Několik dní poté jsem to znovu zkoušel a po trpělivém čekání na načtení satelitů fungoval RTH bezchybně. Ještě zůstává záhadou ta absence záznamu letu, ale to možná také souviselo s tím, že nebyly načtené satelity. Faktem je, že viditelnost té modré diody venku pod sluncem je velmi špatně rozeznatelná a nepomáhá ani zastínění rukou, ale s tím toho asi moc nenadělám. Honza
bude to nejspíš tím, že jsem moc pospíchal a nenačetl satelity. Několik dní poté jsem to znovu zkoušel a po trpělivém čekání na načtení satelitů fungoval RTH bezchybně. Ještě zůstává záhadou ta absence záznamu letu, ale to možná také souviselo s tím, že nebyly načtené satelity. Faktem je, že viditelnost té modré diody venku pod sluncem je velmi špatně rozeznatelná a nepomáhá ani zastínění rukou, ale s tím toho asi moc nenadělám. Honza
-
harryjkevin
I had a similar moment troubleshooting RTH and learned to check the GPS status before takeoff. If GeoLink had no satellite fix, that may explain why the helicopter leveled but didn’t return. I’d also calibrate the compass outdoors before another test. For the missing recording, is there a separate step to save or download flight logs after landing? I’d check those points before trying RTH again.
Hi, thank you for opinion, now is RTH O.K., I double check satellite fixing before every take-of. However, another problem has now appeared: RTH takes quite a long time and doesn't return exactly to the launch point (Mode 4); after a very slow return, it hovers about 20 meters away from the takeoff spot. My correction gain is currently set to 110, so I'll likely need to increase it further.