Ahoj,
vypada to jako problem s nastavenim stredu.
Jednotka behem inicializace ziskava data, takze po zapnuti by vse melo byt urcite v 0, jinak by to znamenalo, ze po zapnuti prijimace tam je jiny stredovy impulz nez o par sekund pozdeji. Mozna je to jen z nastaveneho failsafe a nez se spoji s vysilacem, posila tam neco jineho.
Po dalsi inicializaci uz subtrimy fungovat nebudou, v zadnem pripade by se pouzit nemely pro kanal vyskovky, kridelek a smerovky.
Jeste se zeptam, zda jsou vsechny paky behem zapnuti uprostred, protoze jednotka tu nulovou hodnotu ziskava behem inicializace.
[VYŘEŠENO] PPM signál
Spirit System developer
Asi to sem patří, tak sem dávám šikovné odkazy, možná se to zde někomu bude hodit:
Narazil jsem na zajímavý článek, který řeší možnost úpravy přijímačů Optima na PPM výstup.
Nebo podobná práce Libora Tomšíka.
Budu to teď zkoušet, sice existují hotové klony Optima přijímačů s PPM výstupem (na HK například), ale mám originální Optimu k dispozici, tak bych to rád zkusil flashnout. Navíc vím o případu, kdy ten HK klon letěl do koše, viz výše příspěvek jardy.falcona, a naopak Optimy mi připadají velmi spolehlivé.
Takže kdo máte chuť experimentovat.... Hlavně ale flešněte ten správný procesor, já to při prvním pokusu flešnul do toho druhého (to jsem blbec), takže první přijímač jsem odepsal do věčných lovišť. Druhý pokus už klapne, ale až příští týden. Kdyžtak sem dám vědět, jak jsem dopadnul.
Z článku cituji např.:
There are two variations of the firmware:
MIXED MODE
Regular PWM is output on the lower channels of the receiver (1 to N-1) and combined PPM on the highest channel (N).
SELECTABLE MODE (Not tested extensively, only bench tested)
Regular PWM on all channels or
Connect the signal pin to ground (with a bind plug) on channel 1. Enables combined PPM on the highest channel of the receiver.
Narazil jsem na zajímavý článek, který řeší možnost úpravy přijímačů Optima na PPM výstup.
Nebo podobná práce Libora Tomšíka.
Budu to teď zkoušet, sice existují hotové klony Optima přijímačů s PPM výstupem (na HK například), ale mám originální Optimu k dispozici, tak bych to rád zkusil flashnout. Navíc vím o případu, kdy ten HK klon letěl do koše, viz výše příspěvek jardy.falcona, a naopak Optimy mi připadají velmi spolehlivé.
Takže kdo máte chuť experimentovat.... Hlavně ale flešněte ten správný procesor, já to při prvním pokusu flešnul do toho druhého (to jsem blbec), takže první přijímač jsem odepsal do věčných lovišť. Druhý pokus už klapne, ale až příští týden. Kdyžtak sem dám vědět, jak jsem dopadnul.
Z článku cituji např.:
There are two variations of the firmware:
MIXED MODE
Regular PWM is output on the lower channels of the receiver (1 to N-1) and combined PPM on the highest channel (N).
SELECTABLE MODE (Not tested extensively, only bench tested)
Regular PWM on all channels or
Connect the signal pin to ground (with a bind plug) on channel 1. Enables combined PPM on the highest channel of the receiver.
Last edited by Woita on Fri 31. Oct 2014 18:10:32, edited 1 time in total.
Tomáši,
vzhledem ke zpracování signálu ve Spiritovi, které metodě přenosu bys dal přednost? PPM nebo PWM?
Nebo je to úplně jedno? (třeba kvůli nějakému zpoždění)
Mě se líbí kvůli jednoduššímu drátování PPM, ale jak je to z tvého programátorského pohledu? Napadá mě třeba výhoda PPM - přenese se více kanálů (viz třeba přenos plynu do Spirita).
Díky za zasvěcený názor!
vzhledem ke zpracování signálu ve Spiritovi, které metodě přenosu bys dal přednost? PPM nebo PWM?
Nebo je to úplně jedno? (třeba kvůli nějakému zpoždění)
Mě se líbí kvůli jednoduššímu drátování PPM, ale jak je to z tvého programátorského pohledu? Napadá mě třeba výhoda PPM - přenese se více kanálů (viz třeba přenos plynu do Spirita).
Díky za zasvěcený názor!
PPM a PWM vyjdou v podstate na stejno. V podstate je ten signal uplne stejny, u PPM se jen posklada za sebe.
PWM ma moznost jet jeste rychleji, ale i tak muze byt PPM velmi rychle.
Oboji ma sve pro i proti, v obou pripadech se jedna o analogovy prenos. Pokud neco zarusi PPM (napr. statika), muze nastat vetsi problem.
U PWM budou max. cukat kanaly. Kdyz vypadne nejaky kablik, stale je sance model nejak uridit. Zase je jich ale vice.
Takze nemohu napsat, co je lepsi
Nejde to ani v porovnani s ostatnimi typy prenosu.
PWM ma moznost jet jeste rychleji, ale i tak muze byt PPM velmi rychle.
Oboji ma sve pro i proti, v obou pripadech se jedna o analogovy prenos. Pokud neco zarusi PPM (napr. statika), muze nastat vetsi problem.
U PWM budou max. cukat kanaly. Kdyz vypadne nejaky kablik, stale je sance model nejak uridit. Zase je jich ale vice.
Takze nemohu napsat, co je lepsi

Spirit System developer
OK, děkuju za názor, prozatím PPM nějak extra nepotřebuju, nebudu tedy drátování měnit. To až kdyby plynuly nějaké výhody třeba z většího počtu kanálů...
Třeba u kopter se mi zdá že se to nějak posunuje spíš k tomu PPM, třeba řídicí jednotka APM je PWM, a její nový přímý následník Pixhawk už je pouze PPM.
Třeba u kopter se mi zdá že se to nějak posunuje spíš k tomu PPM, třeba řídicí jednotka APM je PWM, a její nový přímý následník Pixhawk už je pouze PPM.
Neni zac. Vyhoda z PPM oproti PWM plyne - da se vyuzit vetsich moznosti prepinani bank i zisku gyra zaroven. Z toho vyplyva vice moznosti v letu, jak co nastavit, apod.
Spirit System developer
ZeXx86 wrote:Ahoj,
vypada to jako problem s nastavenim stredu.
Jednotka behem inicializace ziskava data, takze po zapnuti by vse melo byt urcite v 0, jinak by to znamenalo, ze po zapnuti prijimace tam je jiny stredovy impulz nez o par sekund pozdeji. Mozna je to jen z nastaveneho failsafe a nez se spoji s vysilacem, posila tam neco jineho.
Po dalsi inicializaci uz subtrimy fungovat nebudou, v zadnem pripade by se pouzit nemely pro kanal vyskovky, kridelek a smerovky.
Jeste se zeptam, zda jsou vsechny paky behem zapnuti uprostred, protoze jednotka tu nulovou hodnotu ziskava behem inicializace.
Tak môj poznatok: Ak zapnem prvý Spirit a potom prijímač tak sú stredy do 5%, ale ak to zapnem naraz, alebo prvý prijímač a potom Spirit, tak na výškovke -117 a smerovke -20, alebo ak to zapnem naraz pri vypnutej vysielačke a zapnem ju až po nabehnutí jednotky tak sú stredy do 6%. Ja som z toho jeleň, lebo pri BD to išlo úplne hladko. Pri tomto teste som vypol subtrimy, failsafe a ovládače boli v nule. A servá zapojené nemám, ale to by asi nemalo vadiť, keďže je problém so vstupom.
Pravdepodobne se jednotka zinicializuje rychleji nez se spoji prijimac s vysilacem 
S BD to chodilo, protoze ma zrejme stredy kanalu na pevno.
Bohuzel tady pomuze pouze neco co nastavi vychozi hodnoty kanalu do prijatelneho rozsahu.
Tj. hodnoty, ktere tam jsou jeste bez zapnuteho vysilace.
Mohlo by to jit pomoci preparovani.
Nyni se zda, ze jsou hodne daleko od neutralnich pozic.

S BD to chodilo, protoze ma zrejme stredy kanalu na pevno.
Bohuzel tady pomuze pouze neco co nastavi vychozi hodnoty kanalu do prijatelneho rozsahu.
Tj. hodnoty, ktere tam jsou jeste bez zapnuteho vysilace.
Mohlo by to jit pomoci preparovani.
Nyni se zda, ze jsou hodne daleko od neutralnich pozic.
Spirit System developer
Tak teraz som dal podľa servo monitora vo vysielačke aj plyn na nulu, čiže 50% a aj gyro, a v diagnóze sa to už pohybovalo okolo stredu. Je ale zaujímavé, že pri plnom kolektíve s týmto nastavením a následnom inicializovaní ovplyvnim zase tú výškovku ktorá má +50% a kolektív dám pekne na nulu a výškovka ostane rozladená na tých +50% v nule, ako keby sa tie kanály v určitom momente zamiešali, ale v diagnóze mi to chodí pekne ako má. Takže asi každa hodnota rôznych kanálov mimo stredu rozhodí nulu výškovky.
Last edited by chimo on Fri 31. Oct 2014 21:32:12, edited 1 time in total.