governor - jak spravne 'urcit' max otacky?

V případě, že si s něčím nevíte rady ohledně systému Spirit, je zde to pravé místo na váš dotaz.
Post Reply
rpos

ahoj,

premyslel jsem, jake maximalni otacky nastavit u governoru. Napadlo me toto:
a) zmerit
problem je, ze je to podle me dost nebezpecne a taky to bude souviset s napetim baterie (viz dale)

b) spocitat
(kv motoru * napeti)/prevodovy pomer - ale jake napeti pouzit? nominalni (3s=11.1) nebo maximalni (3s=12.6v) ? Napr v mojem pripade t-rex 450 vychazi takto:
(3400 * 11.1)/10.08 = 3744
(3400 * 12.6)/10.08 = 4250

Co me k tomuto premysleni vede? Kdyz jsem pouzival governor v align regulatoru, tak jsem na plynu mel nastaveno caa 75% a to davalo caa 3000otacek (zmereno pres telemetrii). Ty same hodnoty jsem mel nastavene a zmerene, kdyz jsem pak presel na YEP regulator. A kdyz jsem pak konfiguroval spirit governor, tak jsem urcil max otacky "by-voko" (3500, podle zkusenosti s regulatorem) a ono to vyslo (nastaveni plynu na caa 70%=3000RPM).

Podle vypoctu je nejbliz vypocet s pouzitim nominalniho napeti, ale urcite na to bude mit vliv zatez - hlava a listi...

Jak spravne a zaroven jednoduse urcit 'max otacky'?

Radek
Habásek

Prostě je změříš otáčkoměrem, jsou jak optické (nechápu proč nebezpečné?) a pak jsou apk do mobilů optické a zvukové, kde mobil nemusíš držet nad rotorem.
Píšeš že měříš i otáčky přes telemetrii, to tě hodnoty nesedí dobře?
Mam Spirita s governorem a rpm senzorem a otáčky vidím přes telemetrii na Jeti, sedí to přesně.
Spirit System (Spirit W1, RS & GTR & all the others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
rpos

Habásek wrote:Prostě je změříš otáčkoměrem, jsou jak optické (nechápu proč nebezpečné?) a pak jsou apk do mobilů optické a zvukové, kde mobil nemusíš držet nad rotorem.

Drzet otackomer nad rotorem mi neprijde az tak bezpecne. Ale i kdyz pouzivam telemetrii, nebo aplikaci v mobilu (mereni pres zvuk), tak me neprijde bezpecne mit na rotoru maximalni otacky. BTW kdyz uz to takto meris, meris otacky 'na zemi' s listy v 0, nebo za visu?

Habásek wrote:Píšeš že měříš i otáčky přes telemetrii, to tě hodnoty nesedí dobře?
Mam Spirita s governorem a rpm senzorem a otáčky vidím přes telemetrii na Jeti, sedí to přesně.

Otacky sedi, coz o to. Moje otazka je, co jsou ty 'maximalni otacky' - je to opravdu to, co se muze na rotoru 'ocitnout' (cili pri plne baterii, 100% plynu, listy v 0)? Nebo je lepsi tam dat otacky 'nizsi' (100%plynu, napeti neco mezi nominalnim a max napetim, listy v +/- 0)?

Podle toho, co jsem odpozoroval z governoru v regulatorech, me prijde, ze tam se spis pouziva to 'nominalni napeti' nebo neco 'mezi max a nominalnim'.
Habásek

Všichni měříme nad roztočeným rotorem, listy mám v nule nebo mírně v mínus.
Proto jsem psal že jsou dnes i APK do mobilů které tě změří otáčky i jinak než držením nad rotorem.

Max. otáčky jsou ty které chceš aby to mělo maximálně při hodnotě plynu 100%. Hodnotu zadej dle manuálu ke konkrétní heli na 3D létání. Na Trex450 mam Max. 3300 a plyn mam v TX 90% a točí to 3000.

S napětím bych si hlavu nelámal, stejně to nastavuješ při plně nabité baterii a měříš takto i otáčky.
Spirit System (Spirit W1, RS & GTR & all the others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
TomasN

Maximální otáčky mají vliv jenom na určení požadovaných otáček v závislosti od hodnoty v kanálu plynu. Vůbec to nemusí být max. otáčky které vrtulník fyzicky zvládá.
TDF, TDR, Logo 600SX, Oxy 4 Max @ 3Digi, VBar Neo, Spirit, Grapuner mz-32, mx-20
rpos

TomasN wrote:Maximální otáčky mají vliv jenom na určení požadovaných otáček v závislosti od hodnoty v kanálu plynu. Vůbec to nemusí být max. otáčky které vrtulník fyzicky zvládá.

Tak je mi to uz jasne. Diky. Takze max otacky v governoru jsou mensi nez fyzicke max otacky. tecka :-)
ZeXx86
Site Admin

Ahoj,

Max. otacky by mely byt stejne nebo nizsi nez ty, ktere zvladne samotna heli.
Takze pokud se predtim letalo na nejvyssi otacky X, klidne se mohou nastavit tyto a bude vse fungovat.
Krivka plynu se pak nastavi na 100% pro dosazeni techto otacek.
Spirit System developer
Post Reply