Umístění jednotky před rotorem

V případě, že si s něčím nevíte rady ohledně systému Spirit, je zde to pravé místo na váš dotaz.
Post Reply
pavel

Instaloval jsem si FLB Spirit do mikrovrtulníku RICO. Jednotku mám před rotorem. Jaká bude pozice v nastavení horizontál 0°, nebo horizontál 180° když je umístěná před rotorem s konektory k rotoru? Mám nastaveno horizontál 0°. (Na Trexovi mám vzadu a je to roky OK.)
Jaká je minimální citlivost gyra u mikro vrtulníků? Musím mít ve vysílači na kanálu 7 gyra max 20%, když dám víc tak vrtulka za letu kmitá vpravo-vlevo.
Vibrace dle grafu ve vysílači max 15%.
Vrtulník letěl i visel na zádech, Ale po zapnutí stabilizace při visení přešel přemetem nosem k zemi, než jsem zareagoval byl na zemi.
20250313_090102823_iOS.jpg
Habásek

Jak jsem psal na FB, tohle vidíš v SW při nastavování, je tam obrázek orientace jednotky.
Pokud máš SW a jednotku aktuální, tj verze 3.7.2
Jinak dle tvé foto máš - Horizontální (0°)

Nech si to někým zkontrolovat. Asi pujde o neco v nastavení.
20% zisku gyra je malo, průměr bude někde kolem 70%
Spirit System (Spirit W1, RS & GTR & all the others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
dagx

Ahoj. RICCO je můj poslední pádlový vrtulník a občas přemýšlím tam toho spirita dát.Vyrobil jsem trup hughese který mi asi jako jediný přijde z reálných heli vhodný pro nějakou akrobacii. Zajímá mě jestli jsi to dokázal dostat do nějakého stavu spokojenosti. Já se roky pohybuju na rcmanii a tam mě (starší) názory týkající se kombinace "RICCO-bezpádlo"nepřesvědčily.
Attachments
Snímek obrazovky 2025-04-17 220513.png
pavel

Ahoj, Aktuálně s jednotkou létám, ale potřebuje stále doladit. Kompenzace všech pohybů když testuji RICO v ruce je Ok tak létám. Krásně visí a normální let i visení a let zádech je OK. Přemety, výkruty taky nepozoruji problémy.
ALE:
1. Stabilizace asi stále nefunguje, za letu již nemám odvahu ji zapnout. Po přistání a zastavení rotoru aniž bych pohnul vrtulníkem nebo pákami na vysílači mi někdy servo výškovky přejede nadoraz do tlačeného přemetu a někdy zůstane bez pohybu (neboli všechny 3 seva cykliky najedou do nastavené pozice stabilizace tak jak to patří).
2. V bezvětří rychlý přímý let OK ale za větru jsem pozoroval, že RICO začne kmitat nahoru dolů (do výškovky). To asi vyřeší nějaký parametr v nastavení - musím zjisti jaký a kolik změnit. (Serva cykliky S3107)
dagx

Díky. Napadá mě jestli třeba body 1 a 2 nemůžou souviset a není problém v servu výškovky. Koukám na Tvé fotce na táhla mezi deskou cykliky a držákem listů. Je to trochu pootočené. Nejsou kolmo.To je original příslušenství k bezpádlové hlavě od laheli? Nemůže to tam vnášet nějakou nepřesnost? jde to nějak doladit pootočením toho černého "unašeče" pod hlavou? Nebo je to takhle OK? Asi to objednám, zkusím a uvidím ;)
pavel

Táhla od listů k desce pootočený nejsou to je tak blbě nafocený. Ale táhla od desky k servům šikmo vychází. Před Spiritem jsem ho používal s Mikrobestem. I s Mikrobestem občas Rico dělalo delfína
Habásek

pavel wrote:Táhla od listů k desce pootočený nejsou to je tak blbě nafocený. Ale táhla od desky k servům šikmo vychází. Před Spiritem jsem ho používal s Mikrobestem. I s Mikrobestem občas Rico dělalo delfína
"delfína" doladíš parametrem : Výškovkový filtr
Tento parametr kompenzuje zhoupnutí vrtulníku v ose výškovky při prudkém pohybu páky. Čím větší hodnota, tím větší kompenzace. Při příliš velké hodnotě může dojít až k pozvolnému ukončování pohybu. Pro začátek doporučujeme nastavit nižší hodnotu - výchozí hodnota je 1. Zvedni na 2-3.
Spirit System (Spirit W1, RS & GTR & all the others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
Post Reply