vibrace Trex 800

V případě, že si s něčím nevíte rady ohledně systému Spirit, je zde to pravé místo na váš dotaz.
Post Reply
haas

[img]Tak po kompletaci rexe jsem nasadil pouze vrtulkové listy spustil analýzu vibrací. osa X je perfektní ale osa Y bývá nejhorší pak osa Z. Píše to zvýšené vibrace těsně po 60 procent. Poslední měření je bez zadní vrtulky jen smykátko hřídel vrtulky a samotný střed, který je nasazený na hřídel, ale bez vrtulkových gripů. otáčky rotoru 2000 a otáčky vrtulky cca 9500 otáček za minutu. z toho sem dávám obrázky analýzy. Při tomto měření má zase největší vibrace motor. Tak se chci zeptat zad takovéto vibrace motoru jsou normální a zda to může ovlivňovat vrtulku?

Osy vibrací jsou popsané v grafu, ale já nevím jak ty osy jsou fyzicky na modelu, můžete mi to prosím nějak názorně vysvětlit? X, Y, Z.
Nejsem si jistý zda jsem to dobře pochopil.
Osa Z je rovnoběžná s osou hrídele vrtulky?
Osa Y je rovnoběžná s osou hlavní hřídele a motoru?
Osa X je rovnoběžná s osou ocasní trubky?
Attachments
z bez vrtulky 2.png
y bez vrtulky 2.png
x bez vrtulky 2.png
haas

Provedl jsem demontáž i středu vrtulky a zůstala je hřídel vrtulky. Nyní v ose Y píše zvýšené vibrace, ale asi to vypadá na motor. Je to normální v tomto stavu takové vibrace (Trex 800 dfc)?
Může to být menší zubovou vůlí mezi pastorkem motoru a hlavním ozubeným kolem? Vůle tam je všude nikde to mechanicky nejde do sebe natvrdo. Žeby pak malá zubová vůle kecala i do vibrací vrtulky když je namontovaná i s listy?
Attachments
z komplet bez vrtulky.png
y komplet bez vrtulky.png
x komplet bez vrtulky.png
Last edited by haas on Sat 28. Mar 2026 20:38:34, edited 1 time in total.
haas

Ty osy jsou jak to mám znázorněné na obrázku?
červená směr házení osa Z
zelená směr házení Y
žlutá směr házení X
Attachments
osy.jpg
osy.jpg (25.85 KiB) Viewed 48 times
IMG_8085[1].JPG
Post Reply