[VYŘEŠENO] PPM signál

V případě, že si s něčím nevíte rady ohledně systému Spirit, je zde to pravé místo na váš dotaz.
Habásek

chimo wrote:Páni, dobrá práca, ďakujem, už som išiel spať, ale keď som zbadal 1.0.25.1, tak som to išiel do dielne trochu preladiť. Mimochodom, dal som nový škorpík a už mi ho nevypína.
:-) tak držíme palce, vše maká jak má?
Spirit System (Spirit W1, RS & GTR & all the others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
chimo

Áno, všetko funguje :D , hneď som nastavil aj banky, dnes to pôjde do vzduchu.
Woita

Konečně jsem se dostal k tomu abych vyzkoušel se Spiritem PPM verzi přijímače Optima. Flashnul jsem (na PPM schopnost) dva přijímače, Optima7 a Optima9.
Optimu 9 jsem dal do koptery Boženka, kde maká k plné spokojenosti - bez připomínek.

Optimu 7 jsem nyní dal do Heli se Spiritem. SKORO to maká bezchybně.
Kolektiv, křidélka, výškovka a směrovka je O.K.

Ale mám ve vysílačce naprogramované dva přepínače. CH5 je kanál GYRA, a CH6 je pomocný kanál, kterým spouštím akustický maják (v reglu Castle Edge je na to drát).

No a co tedy nejde: Na přepínač na kanálu CH5 mi gyro nereaguje, ale překvapivě gyro reaguje na přepínač na CH6!!! Neboli jsou trochu pomotané kanály.

Možná to souvisí s délkou rámce, která se zde již řešila?
Přikládám osciloskopický obrázek výstupu PPM z mého přijímače Optima7.

Pozn. Tento přijímač má jednak 9 kanálový výstup PPM a jednak výstupy klasických kanálů PWM CH1 - CH6 na konektorech - právě ten PWM CH6 používám na ten audiomaják. Plyn pouštím z PWM CH4 také přímo do reglu.

Moc rád bych přešel na PPM Spirita, a tenhle zádrhel mě nyní zastavil :(
Děkuji za nápady!!! (Mě napadlo třeby co kdyby se někte v programu dala vybírat délka rámce? Alespoň z nějakých předvolených hodnot)
Osciloskop.jpg
ZeXx86
Site Admin

Nebude stacit prohodit kanaly v jednotce?
Spirit System developer
Habásek

No a v záložce Obecné v sw Spirita si popřeházet kanály nemůžeš tak aby vyhovovali?
Spirit Wave & JETI DS 12
Woita

Kanály jsem přehodil (jen pro test), tedy na RC jednotce cvakám přepínačem CH6, v monitoru va RC vysílačce vidím, že se hýbe skutečně kanál CH6, ale ve Spiritu mi to ovládá CH5. Sice to takto funguje, ale přijde mi to....... .. divný ;) Tam může být časově něco na hraně, tomu bych nevěřil. Když cvaknu na RC kanál 5, tak bych rád aby to ve Spiritovi byl taky kanál 5 ne?

Nehledě na to, že chci ještě ten další kanál pro audiomaják a ten je kde?

Ono kanály můžu přehazovat jak v RC vysílači, tak si je přehazovat ve Spiritovi, jenže pořád by mi to mělo spolu korespondovat. Takto mám kanály nějak záhadně pomíchané. 1 - 4 jsou OK, a od 5 je to divně.
ZeXx86
Site Admin

Korespondovat to prave nemusi, neni na tom nic divneho. Jedna se pouze o interni cislovani, ktere ma kazdy vyrobce odlisne. Pokud by se to prehodilo, aby to sedelo na PPM, nebude zase sedet jinde :(

Takze to bez obav takto bude fungovat. Delka ramce v tom nehraje roli.
Spirit System developer
Woita

Aha, tak to by bylo fajn pokud by to bylo skutečně jen popřehazované. Já myslel že CH1 je 1. v pořadí, ..... CH2 je druhý atd., takže jsem se bál že nějaký kanál (ten pátý) prostě "časově proklouznul". Jdu to zjišťovat, schválně jestli dohledám ty ostatní kanály (na ten audiomaják).
Habásek

Například Hitec PPM compatible rx z HK mají pořadí kanálů v PPM následovně:
Attachments
Hitec PPM - rozvržení kanálů Spirit.jpg
Spirit Wave & JETI DS 12
Woita

Ano, už jsemto pobral. Je to teda peklo, že si to výrobci číslují z nějakého důvodu jak chtějí. Naštěstí u mě aspoň kanály 1 - 4 sedí dle pořadí, tak jak jdou časově po sobě. Ale pak CH5 je časové šestý, CH6 je někde nahoře - osmý nebo devátý - ten ve Spiritovi nemůžu vybrat), CH7 je sedmý.

Zde jsou dva malé náměty pro úpravu (vylepšení) programu:

1. Bylo by fajn, aby při přiřazování kanálů ve Spirit Settings se dalo vybírat z více kanálů (mě by stačilo 9, u jiných přijímačů by někdo uvítal asi i více). Nyní kdybych chtěl použít CH8 nebo CH9, tak nemohu. Přitom zrovna tyto kanály bych v PPM uvítal (např. flashnutá Optima 6 má devět kanálů a přitom v podobě PWM na konektorech má dostupné poze CH1 až CH5 - není více konektorů). Tedy ty dolní kanály by se mohly použít např pro spínače osvětlení a další "maketové blbinky", a ty horní (které nemám na PWM konektorech) bych s výhodou použil pro Spirita přes PPM.

2. V záložce Obecné - Kanály by bylo fajn, kdyby byl takový "mini-monitor", podobně jako je tomu třeba při konfiguraci v simulátorech. Toto by usnadnilo přiřazování kanálů (když už ti výrobci RC souprav nám v tom udělali takovou pakárnu). Člověk by si zahýbal pákou křidélek, a hned by věděl, který kanál přiřadit.

Závěrem prohlašuji, že PPMko funguje a je to FAJN - a jinak velice děkuji za zapracování PPM do Spirita, udělalo mi to velkou radost!!! :D
Last edited by Woita on Mon 01. Dec 2014 7:53:59, edited 2 times in total.
Post Reply