Samovolná změna konfigurace

V případě, že si s něčím nevíte rady ohledně systému Spirit, je zde to pravé místo na váš dotaz.
ZeXx86
Site Admin

To tovarni nastaveni se delalo ve FW 1.1.0?
Jedine co mohu doporucit je zkouset, zda se povede problem znovu napodobit. Za letu se ale nemuze nic pokazit, takze jestli bude vse v poradku behem inicializace, tak se neni ceho obavat.
Spirit System developer
vlol

Ano, ve FW 1.1.0.

Chápu, že tenhle problém přímo svádí k myšlence, že uživatel neví co dělá a nedokáže ani uložit nastavení. Ale nemyslím si, že bych dělal něco neobvyklého, co by mělo rozházet směry senzorů. Je zajímavé, že na vrtulce mám servo 760us a třeba tohle nastavení (provedené ve Wizard) se nezměnilo (na rozdíl od reverzů serv a senzorů), takže o návrat k nějakému výchozímu nastavení asi nejde.
Prostě jsem ladil nastavení serv, mechaniku hlavy, občas vypnul Rx, odpojil PC a najednou je všechno špatně. To je docela nečekané. A pak jsem si vzpomněl, že stejný šok jsem zažil už před měsícem, když jsem instaloval Spirita do Goblina 700 - fyzicky jiná jednotka i připojení (S.BUS vs. PWM), ale stejný FW a problém. Tenkrát jsem si myslel, že jsem něco neuložil, ale když se podobná věc stane dvakrát, je čas se zamyslet - nad FBL nebo nad sebou... ;)
ZeXx86
Site Admin

Bohuzel vice pomoci na dalku nemohu. Stovky dalsich uzivatelu delaji to stejne, ale s podobnym problemem se nikdy nesetkali.
Technicky neni mozne, aby se zmenil kus nastaveni sam od sebe. Takze pokud se neco takoveho stalo, muselo jit o chybu ve spojeni s programem. Zamerime se na to a uvidime, zda se to povede napodobit nekomu dalsimu.

Spise nez FBL by byl problem ale v programu. Jestli se to nestalo nikdy s verzi 1.0.25, tak se da celkem dobre zjistit, co presne se menilo a zda to nemuze mit nejaky vliv ci souvislost.
Spirit System developer
vlol

Souhlasím, také bych řekl, že to souvisí s připojováním PC, komunikací, zapínáním. Pokud bych si myslel, že jednotka může měnit nastavení sama od sebe, na heli bych ji už nedal... ;)
Díky za podporu
vlol

Teď jsem si uvědomil, že jsme asi udělali chybu v úvaze. Jak jsem popsal dříve, ve Wizardu jsem neměl zašktnuté Z-Yaw a kompenzace vrtulky fungovala správně. Pak se něco stalo, rozhodilo se chování cykliky, senzor vrtulky kompenzoval opačným směrem a musel jsem zaškrtnout Z-Yaw, aby to zase fungovalo.
Není to tedy tak, že by se změnilo nastavení (takže bych je musel vrátit do původního stavu), ale změnilo se chování (takže jsem musel změnit nastavení, abych to opravil).
Je nějak myslitelné, že FBL reaguje na senzor vrtulkou na jednu stranu a pak za nějakých okolností na druhou (při nezměněném nastavení Z-Yaw, se stejným servem, mechanikou...)? Protože se zdá, že přesně tohle se mi stalo...
ZeXx86
Site Admin

To spise mozne neni. Pravdepodobnejsi je, ze se to zmenilo, ale zobrazeno to nebylo spravne v programu.
Verim, ze na to prijdeme.
Spirit System developer
elfew

Zexxi co pridat nejakou hlasku o ulozeni zmen pred ukoncenim softwaru pri pripojene jednotce kdyz se neco zmenilo a neulozilo? Nevim zda to tam je ci neni, nemam ted moznost odzkouset.

PS - dosel ti zaznam letu pres SZ? Diky
DX9 - Chase 360 - Spirit
ZeXx86
Site Admin

Tato funkcionalita tam je jiz nejakou dobu. Ano, vse doslo, diky.
Spirit System developer
vlol

Pokusil jsem se problém reprodukovat a jde to celkem snadno:

1) jednotka má nastavené reverzy X a CH2 a cyklika správně kompenzuje pohyby heli
2) připojení PC aplikace, Factory Settings, restart PC aplikace (Spirit stále napájen)
3) žádné reverzy nejsou zobrazeny v Servos-Sensors i když cyklika stále funguje správně (což odpovídá reverzu X/CH2)
4) spuštěn Wizard (PWM, default model)
5) ve Step 6/11 není zobrazen žádný reverz, ale cyklika funguje správně, takže nic neměním
6) dokončení Wizardu, uložení nastavení, ukončení PC aplikace (cyklika stále OK)
7) vypnutí/zapnutí napájení Rx/Spirit - cyklika reaguje chybně na pohyby heli

Zdá se, že problémy opravdu souvisí s PC aplikací, zobrazením aktuálních parametrů a jejich zpracováním. Pár bodů je klíčových:

1) Kdy jednotka začne skutečně používat uložené nastavení? V bodě 6 bylo nastavení uloženo do jednotky, ale chování se změnilo po následujícím zapnutí.
2) Jak funguje Factory Settings? Samotné použití Factory Settings totiž chování cykliky nezmění (to se změní až po vypnutí/zapnutí Rx/Spirit).
3) Ve Wizard Step 6/11 je chybně zobrazen stav reverzů (chování odpovídá reverzu X/CH2, ale žádný není zobrazen). Nastavení je aplikováno
teprve po aktivní změně nějakého parametru - pokud reverzy změním a pak uvedu zpět do původního stavu (t.j. žádný reverz není aktivní), chování cykliky se od původního stavu liší.

Věřím, že tyto poznatky pomohou odstranit zjištěné nekonzistence v chování, nastavení a zobrazení.
ZeXx86
Site Admin

Velke diky, dobra prace!
Vypada to, ze jsi na to opravdu prisel a v programu je chyba.

Problem je skutecne ve vychozim nastaveni, kdy se vsechny hodnoty zmeni v nastaveni a ulozi se.
Ale napr. funkce reverzu se nezmeni na to co je opravdu nastaveno, dokud se nezapne znovu jednotka.

Problem objeven a hned to napravim. Brzy bude vydana nova verze, kde to bude uz OK.

Zatim tedy doporucuji po tovarnim nastaveni odpojit napajeni jednotky.

Jeste jednou diky.
Spirit System developer
Post Reply