Překmitávání vrtulky

V případě, že si s něčím nevíte rady ohledně systému Spirit, je zde to pravé místo na váš dotaz.
Post Reply
ZeXx86
Site Admin

OK, super. Lze zkusit jednoduchy test - sundaji se vsechny listy, odpoji se tahlo z vrtulkoveho serva.
Roztoci se motor a opatrne se pohybuje tahlem z jednoho konce k druhemu. Pokud jde citit nejaky odpor, tak je problem v mechanice vrtulky.
Zpravidla ten odpor po vypnuti motoru prestane - v tom pripade to jsou axialni loziska. Pokud je tam odpor i bez roztoceneho motoru, tak tam toho bude vice..

Ano to chovani vrtulky je spravne.
Spirit System developer
Junker83

Jde to s dost velkým odporem,zkoušel jsem to včera.Ale dnes jsem to na poslední baterku poslal k zemi,tak dám chvilku pokoj.
ZeXx86
Site Admin

Tak aspon vime proc to nefungovalo :(
Musi to jit stejne hladce jako bez otacek.
Spirit System developer
ZeXx86
Site Admin

Jak to jde? Povedlo se problem vyresit nebo se ceka na dily?

Diky
Spirit System developer
Junker83

Stále se čeká :-(
Junker83

Tak jsem konečně dnes zprovoznil heli. Přeložiskoval ocas. Mírné zlepšení tam je, ale ten překmit tam je furt. Když zaberu za kolektiv, tak ocas ústřelí. Ještě zkusím, jak se vrtulka chová bez listí. Spiritem to ale určitě nebude.
ZeXx86
Site Admin

Diky za info. Axialni loziska v gripech vrtulky jsou otoceny spravne?
Pozna se to taky testem ovladani tahla vrtulky pri roztocenem motoru (bez listu).
Spirit System developer
Junker83

Jestli by jsi mi dal tip, jak tam ty axiální ložiska mají správně být, tak bych ti byl vdečnej. V manuálu jsem to jaksi nenašel. Ale zase to není takovej problém to vyzkoušet. Nejhorší bylo dostat ven ty radiály, to byl celkem úlet.
pkotatko

Axial ma dve misky a klec s kulickama. Jedna z misek ma nepatrne vetsi vnitrni diru. Tato miska patri vzdy dovnitr. Nemusis to ani merit, nasun si samotne misky na hridel a poznas to.
Melo by na to byt nejake upozorneni v manualu.
ZeXx86
Site Admin

Jasne.
Axialni loziska maji na tech talircich napsano nekdy I a O, pokud tam ale nejsou, tak se to pozna podle vnitrni diry toho talirku.
Jedna bude vetsi a druha mensi (mely by). Ta s mensim prumerem otvoru by mela byt smerovana blize k listum a na kamenu vrtulky by mela sedet presne, bez vuli.
Ta s vetsim otvorem se dava naopak blize k hrideli. Tim se muze pak grip lepe vystredit.

Takze nejdrive hodis do gripu vrtulky ten talirek, kde bude "vule" - vetsi otvor. Pak kulicky a priklopi se tim talirkem, ktery sedi presne.

Tento problem se stava hodne lidem a muze byt zdrojem neprijemnych, dlouho resenych zahad. Stat se to muze jak u rotorove hlavy, tak vrtulce.
U te hlavy to ale casto serva pretlaci, zato ty loziska to dlouho nevydrzi. Bohuzel projev je radove vzdy horsi.

Navic i u tech radialnich je treba davat pozor. Dobre je nic netlacit na silu, protoze pak se vetsinou stane, ze se tam to lozisko dotlaci, ale uz to nove koupene tam bude znicene. Takze vse pokud mozno s nejvetsi opatrnosti.
Spirit System developer
Post Reply