zdar,chci se zeptat jak Spirit reaguje na rušení,resp. výpadky signálu tx?Jestli je nějak pokrývá,drží poslední polohu serv...?
Při dnešním posledním letu s Protosem se začali projevovat sem tam zákmity ocasu a kratké poklesy otáček.Regl(YEp 100) je nový,dnes to byl jeho teprve cca 20tý start.Podobné problémy jsem řešil už 2 krát a vždy jsem vyměnil regulátor.Včera krátce po startu sebou vrtulník škubnul ve smyslu křidélka vpravo.Začínám mít trochu podezření na přijímač a vysílač.
Díky
[VYŘEŠENO] Spirit a rušení
Spirit na rušení spíše nereaguje vůbec (pokud není připojen snímač otáček), ale může přijímat data např. z přijímače, které už bude obsahovat rušení.
Projevovat se to může např. zmíněnými záškuby. Takže je důležité zjistit o jaký typ rušení jde.
U této heli bude problém způsoben s velkou pravděpodobností el. statickými výboji. Převážně pokud nejsou bočnice uhlíkové (orig.) nebo z plastu s příměsí uhlíku nebo není dobře ukostřen. Někdy to není bohužel snadné. Pokud jsou díly originální, měl by být vodivý od konce trubky až po pláto motoru sám o sobě. Starší verze z roku 2008,2009 toto ještě neměly.
V letovém záznamu pak budou zřejmě hlášení o výpadku signálu. Tento stav je velmi důležité vyřešit, protože může dojít i k úplné ztrátě kontroly.
Pokud se to projevuje jak u regulátoru tak i na servech, pak je ovlivněn právě přijímač. Jaký typ přijímače tam jde? Je tam klasické zapojení PWM nebo jiné?
Projevovat se to může např. zmíněnými záškuby. Takže je důležité zjistit o jaký typ rušení jde.
U této heli bude problém způsoben s velkou pravděpodobností el. statickými výboji. Převážně pokud nejsou bočnice uhlíkové (orig.) nebo z plastu s příměsí uhlíku nebo není dobře ukostřen. Někdy to není bohužel snadné. Pokud jsou díly originální, měl by být vodivý od konce trubky až po pláto motoru sám o sobě. Starší verze z roku 2008,2009 toto ještě neměly.
V letovém záznamu pak budou zřejmě hlášení o výpadku signálu. Tento stav je velmi důležité vyřešit, protože může dojít i k úplné ztrátě kontroly.
Pokud se to projevuje jak u regulátoru tak i na servech, pak je ovlivněn právě přijímač. Jaký typ přijímače tam jde? Je tam klasické zapojení PWM nebo jiné?
Spirit System developer
Bude se jednat zřejmě o ty statické výboje.
Pokud jsou ty bočnice ze sklotextitu, pak fungují přesně obráceně, než bočnice z uhlíku. Bohužel se to na protosovi (viděl jsem již mnohokrát), může velmi špatně projevovat i s ukostřením.
Neznamená to, že originální bočnice (CF či plastové) problém vyřeší, ale minimálně to bude o něco lepší.
Aby to fungovalo dobře i s těmito bočnicemi, je nutné řemen i trubku vyčistit a postříkat antistatickým sprejem. Dále utáhnout řemen, aby se nemohl trubky dotýkat. Dále přesunout elektroniku co nejdál od řemenu a ukostření. (hlavně přijímač).
U připojení s PWM/PPM se problémy s těmito výboji projevují velmi rychle. U digitálního přenosu až když je velmi zle. Ideálně by tam být ale neměly vůbec.
Osobně doporučuji plastový rám. Je lehčí než CF bočnice, stojí pár kč a je vodivý kvůli příměsi uhlíku.
Pokud jsou ty bočnice ze sklotextitu, pak fungují přesně obráceně, než bočnice z uhlíku. Bohužel se to na protosovi (viděl jsem již mnohokrát), může velmi špatně projevovat i s ukostřením.
Neznamená to, že originální bočnice (CF či plastové) problém vyřeší, ale minimálně to bude o něco lepší.
Aby to fungovalo dobře i s těmito bočnicemi, je nutné řemen i trubku vyčistit a postříkat antistatickým sprejem. Dále utáhnout řemen, aby se nemohl trubky dotýkat. Dále přesunout elektroniku co nejdál od řemenu a ukostření. (hlavně přijímač).
U připojení s PWM/PPM se problémy s těmito výboji projevují velmi rychle. U digitálního přenosu až když je velmi zle. Ideálně by tam být ale neměly vůbec.
Osobně doporučuji plastový rám. Je lehčí než CF bočnice, stojí pár kč a je vodivý kvůli příměsi uhlíku.
Spirit System developer
no tak na letovým záznamu nebylo nic...zkontroloval a propípal kostření-vše ok.Asi rozbiju prasátko a koupim carbon bočnice,ty plastové ne,neboť mám prodlouženýho Protose.
Dneska jsem dal 8 letů a anomálie se neprojevila.... asi mu byla včera už zima
každopádně díky za rady
Dneska jsem dal 8 letů a anomálie se neprojevila.... asi mu byla včera už zima

každopádně díky za rady
ahoj tak dnes jsem namontoval jlog 2,5 a šel jsem zkusit jak mi funguje telemetrie v prvním letu se mi nezdala záchrana ale jsem to neřešil, telemetrie funguje vše ok, a ve 4 letu opravdu ta záchrana vystřelila kolmo k zemi zkoušel jsem ji asi cca 20m takže jsem ji stačil vybrat
po přistaní a skoumani furt záchrana dávala obraceny smysl po restartováni zase vše bylo zas ok. Záznam nic neukázal vše bylo ok.
čim to asi bude? Rušeni?
osazeni
regl JIVE PRO 120+ HV
přijimač DUPLEX REX 7
heli Goblin500

čim to asi bude? Rušeni?
osazeni
regl JIVE PRO 120+ HV
přijimač DUPLEX REX 7
heli Goblin500
Spirit-ano / JETI DS-14 / Goblin 770 / Goblin RAW / Phoenix /
a vibrace na stole bez listů ve všech osách jsou jaké?
Spirit System (Spirit W1, RS & GTR & all the others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
Ahoj,
posli prosim nastaveni, kouknu na to.
posli prosim nastaveni, kouknu na to.
Spirit System developer
vibrace ok soubor posilám
- Attachments
-
- spirit zaloha.4ds